ads

Tuesday, June 01, 2010

ceritera classic


salam..

di malam yang dingin selepas hujan turun renyai2 nie, aku bersedia depan laptop membawa satu lagi topic tentang sejarah melaka yang ada kaitan ngan sejarah hidup aku..haha..macam too classic ja kan bunyik nya...


pernah tak sahabat2 aku kat luar sana dengar perkataan terompah?? atau pun kasut kayu?? mesti penah kan...


sebelum aku berceloteh pasai terompah dan idup aku, meh aku nak cerita skit pasai sejarah2 terompah..aku cerita yg aku tao ja la k...


terompah pada pengetahuan aku la, berasal dari melaka dat usually baba-nyonya wear it a long2 time ago...terompah diperbuat daripada kayu..n top dia slalu nya covered by pvc or canvas..kalo kat netherlands depa ada clogs ala2 kasut kayu jugak,,kat netherlands clogs depa pakai oleh org2 yang reja kat ladang yg p kutip susu lembu..tpi kita ada clogs yg dipanggil "terompah"...dan kalo sapa2 yg p melaka 2, kat china town x silap aku, ada jual terompah..nice 1...=)


soo...aku x terlepas jugak memakai terompah when 1 was child....i love wearing terompah sebab it make sounds like " clack3"...hehe...sngt comel okeh...


masa aku kcik2 ayah brought me n adik, if i'm not mistaken, ayah bwk pegi kilang terompah yg kecik..i dun remember where..but i know the uncle is a chinese guy..ayah used 2 be soooo rapat with the guy...


dat uncle call my ayah, tokey..hehe....ayah bagitau dia yg aku nak satu terompah....uncle 2 tunjuk la terompah yg da siap 2 suruh aku try......satu pun aku xnak..haha..ayah kata, nak yg custom made punya untuk his only daughter...=)) *wink3...


then uncle tu start la proses nak bwt terompah spesel utk aku..1st, uncle tu measured kaki aku kat kertas...then dia letak kat kayu, n *ketung, ketang, uncle 2 mula bwt terompah aku....uncle 2 tanya, mau kaler apa?? aku dengan seronoknya ckp nak kaler merah....sngt best masa tngu 2...aku x sabar2 nak tngu terompah 2 siap...


then after a while, tadaaa......=) my shiny2 lil' terompah siap....then i wear it back home....=) tpi sekarang terompah 2 tatao kat mana da....huhu...but i never forget the moment when ayah brought me 2 da kilang.....semoga ayah ditempatkan antara org2 yg beriman..amin...


9 luahan perasaan =):

Cik Nad said... Reply To This Comment

amin...

citer sweet+sedey~

wanhairi said... Reply To This Comment

nak tgk terompah gi kt sesetengah masjid...

oh nada said... Reply To This Comment

bukak buku sejarah plak. haha

cik botoX said... Reply To This Comment

cik nad: tq cik puan..=)

Q: yg 2 x cantek...hehe..

nadaq: haha..bukan slaloo pun...slalu aku bukak buku math ja kan..

Kanda said... Reply To This Comment

keliru pakai terompah.. camna nak tau mana satu belah kanan dan mana satu belah kiri???

FyZa said... Reply To This Comment

amin..alfatihah utk ayh awk..
terompah klu yg x reti pkaia mst jalan senegt2..hoho

cik botoX said... Reply To This Comment

kanda: hehe..seingat sy, dia ada rasa x slesa kalo pakei terbalik..hehe..tpi kalo tertukar kiri ngan kana pun, xnmpak weird pun..hehe

cik fyza: haha..betul2...pastu tahan x nak bagi terumbang ambing..

wanhairi said... Reply To This Comment

KALAU TERTUKAQ DEPAN NGN BELAKANG NMPAK WEIRD X?

cik botoX said... Reply To This Comment

erm...x weird la sngt kalo hg jalan pas tuh seluruh org sekeliling hg tahan gelak..haha