ads

Tuesday, June 29, 2010

tips pilih kasut ikot kesesuaian kaki..=)

salam..


seperti yang dijanjikan..nie entry tips untuk memilih kasut ikut kesesuain kaki..=)
suitable for men n women, boys n gurls.okeh..mari scroll dan baca..


untuk berjalan kita sebenarnya xperlu kan sangat footwear yg fancy2 kalo kasot 2 x seswai dengan kaki kita, so xdak makna nya pakei kasot cntek tapi kaki saket kan....


-kalo tapak kaki korang jenis yang flat, korang kena elakkan pakai kasot yg ada cushion yg terlampau..sebab bila pakai kasot mcm nie, korang bukan rasa selesa tapi akan rasa x stabil dan susah nak bejalan...lagi kaki jenis yg pronate...ala..aku tatao nak ck cmna pronate nie, tapi, kaki korang akan semulajadi band forward n dekat ur sole 2 mmng dah menampung berat badan korang.. mcm pic kat bawah nie..(tengok pic untuk lebih jelas pasai over pronate)




-so kaki macam nie, korang kena carik kasot yg agak firm kat midsole..n bila korang carik kasot yang seuai dengan kaki yg flat n pronate nie korang boleh kurang kan tekanan sebanyak 33%!!..haa..baru la x saket kaki kan kawan2..


 next..
-okeh yang second pulak kalo kaki korang nie jenis yang supinate n high arches..(nak lebih jelas tngk pic bawah) kalo kaki yang macam nie, korang elok cari kasot yang ada cushion dan yang x membataskan pergerakan. kaki yang macam nie xleh nak serap hentakan yang kuat.


high arches..

supinate..
-dan yang last..kaki yang neutral..=) kaki mcm nie, korang boleh pakai apa2 kasot yang korang rasa selesa.. sebab nya kaki mcm nie ada foot contact are yang stabil...(tengok pic kat bwh)


neutral foot





okeh....apa macam?? cepat2 tengok kaki korang mcm mana...=) kan senang nak pilih kasot nnti..tapi kalo kaki korang still saket..please3...jumpa dokter dengan segera..


hingga jumpa lagi..=) hope entry nie membantu


info from FOOT (klik2)

22 luahan perasaan =):

Kanda said... Reply To This Comment

which type of your feet?? hehehe...

hamihemo said... Reply To This Comment

Kalau kaki kecik x de saiz kasut cam mana lak tu??? x de tipsss ka???
waaaaawawwaaa

cik botoX said... Reply To This Comment

kanda: neutral..luckily..hehe

mijea: owh..lupa plak..nnti i kaji..tpi i rasa baek u carik kat kiki lala, or bubblegummers..=)hehe

Nur Su'aidah said... Reply To This Comment

owhhhhh!! baru ku tahu~ :)

cik botoX said... Reply To This Comment

hehe..begitulah ceritanya.=)

yahaya said... Reply To This Comment

kaki kecik x ada saiz..lapik kertas kat hujung kasut saiz besar..hehhe

cik botoX said... Reply To This Comment

haha..nie mesti penah buat nie..=)

Lt. fDanialz said... Reply To This Comment

huih bagus la ko ni dila wat entry ni.. aku baru je cek kaki aku yang mane satu..
nice share...
aku pon nak buat la entry pasal kaki

cik botoX said... Reply To This Comment

hahaha..
hg buat la entry pasai rahsia di tapak kai...
haha

Syida Shukor said... Reply To This Comment

heeeeyyyy good tips ! (:

cik botoX said... Reply To This Comment

haha..
well..lets spread the good one..=)

cik botoX said... Reply To This Comment

haha..
well..lets spread the good one..=)

Fathiah Farid said... Reply To This Comment

haha..mine high arches!!

cik botoX said... Reply To This Comment

wuhuu..be careful when u walk k syg..=)
choose the right shoes k=)

hentakbelipat said... Reply To This Comment

kaki aku jenis leba..sume kasut elok2 straigt da jadi kembang ke tepi lame2..camne tuh

cik botoX said... Reply To This Comment

haha....aku rasa yg hg kena custom made la...
xpun bedung kaki..=)

Lt. fDanialz said... Reply To This Comment

haha ang ada wat entry kasut tu?
entry yang mane eh..
ada link tak...

cik botoX said... Reply To This Comment

http://cekgumath.blogspot.com/2010/06/post-peliklihat-dan-gelaktq.html

p kat link ata

syue said... Reply To This Comment

kaki sy normal. mmg senang nak carik kasut, tkde masalah, alhamdulillah. hehehee. tapi kan tapi kan, ibu jari kaki mcm menyenget doh, hahah, kenapa eh? :)

cik botoX said... Reply To This Comment

wuhuuu...hermm..sy rasa sbb awk suka bersukan kot..
tpi kan kdng2 kebiasaan pon boleh bwt dia jadik bengkok..

hehe..kwn sy suke gosok hidung dia kekiri, n boleh nmpak hidung dia senget skit..
hehe..

jerung darat said... Reply To This Comment

fuuhhh. . .nsib kaki sy normal lg. . .tq ng info tu ye. . .

cik botoX said... Reply To This Comment

u r most welcome enchek jerung darat..=)