ads

Wednesday, March 16, 2011

berbudi bahasa kah anda?

salam...


hari ni aku crita skit pasai budi bahasa budaya KITA ya adik2...kenapa aku telah meng-caps-lock-kan KITA?? kita itu untuk semua ya...ada ka iklan tulih budi bahasa budaya AKU? xdak kan...haaa..mai dekat mai dekat...


aku nak tanya hampa..kalo keja jadik polis ka, tentera ka, pak gad ka, mak gad ka mmng kena maki2 ka?? budi bahasa letak tang mana? aku tak kata la semua..ada yg berbudi bahasa tu ok la..nie masalah nya, yg x dak budi bahasa..okeh ini adalah cerita benar dimana telah mempengaruhi persepsi aku pasai budi bahasa 'depa2' nie la...


1st story masa aku bawak keta p obenite...sekali lalu time kat kL ada roadblock...aku mmng cuak kalo jmpa polis walopun aku xdak buat salah..aku tatao paseipa..soo mmng aku akan ckp dengan sopan santun dan berbudi bahsa nya lah kan..nak dijadikan cerita ada polis tu tahan keta aku, tunjuk2 suruh aku berenti sebelah...aku pun berenti laaaa dengan baek hati nya....sekali mai lagi sorang maki2 aku...


ayat telah di utara-kan....sbb aku kalo marah mmng rasa bestkalo crita guna bahasa iBonda ni...


enchek polisi 2: awat hang berenti tepi ni? (sambil muka kerek)
aku: pakcik depan tu suruh berenti..
enchek polisi 2: yang hg berenti buat apa!!....hg tngk nie, nom plat hg xdak pun dalam senarai..hang nak sangat ka kena saman?? (sambil dok tunjuk senarai apakebenda ntah)
aku: (muka dah merah..mulut macam lancaq ja nak maki)...pakcik!! bukan saya nak berenti, dah org suruh berenti...


pastu aku mambling...


aku: hg nak saman aku pasaipa? road tax aku x mati pun...lesen pun hidup...aku x minum arak sambil bawak reta pon..bukan aku bawak pelacur ka apa..
enchek polisi 2: apa lagi..jalan laaaa....
aku: (diam smbil tahan marah)...TERIMA KASIH!!!


dan mmng sepanjang jalan la aku beletiaq...haaa tu baru satu...


2nd story pasai pak gad pak gad kat unibesiti aku nie la....kalo tahannnn....adoi..muka xyah kata laa..kerek gila...tapi ada yang baek...bagus2..aku dah kenal pasti dah mana yg baek..hahaha


pasai depa maki2 tuh aku da besa dah wei.....soo xyah la aku cerita..menaikkan api kemarahan ja kan..


haa..abeh tu macam mana aku nak respect?? 
abang2 kakak2 adik2....tegas xperlu keluar kata2 kesat ya...tegas juga masih dalam lingkungan berbudi bahasa..
tolong lah berbudi bahasa skit....aku nie bukan la nak kata sopan dan berbudi bahasa sampai jalan tunduk rapat lantai sangat..tapi sekurang kurang nya tunjuk la contoh yg baek...okeh...


mintak maaf untuk mana yg terasa...aku nak pesan dan ingat mengingati ja...


okeh..till then..

6 luahan perasaan =):

lini hasnan said... Reply To This Comment

setuju!

lini hasnan said... Reply To This Comment

setuju!

b!Ntang said... Reply To This Comment

depa neh mmg xdk budi bahasa..
meluat sungguh! :)

Anonymous said... Reply To This Comment

kat fesbuk ade fan page tulih polis malaysia bodoh..pi la like reramai..

nyonya penang said... Reply To This Comment

cik lilin: penah kena jugak ka..hehehe

cik bintang: haha..cool2...

nyonya penang said... Reply To This Comment

enchek anon: haha..saya x suka like fan page yg sebegitu rupa..saya like kalo boutique2 ja..hehe