ads

Tuesday, March 15, 2011

mari ponteng!!

salam....


dikala aku nak bercerita pasai sesuatu ini lah aku tatao kenapa tetiba my heart beat fast...bukan lepaih jogging pun..nak kata teruja tngk stefan salvatore pun bukan (walopun aku asek tersipu2 tngk dia yg penoh kan wallpaper laptop aku nih)..sbb rindu kot..huhu..adoi...okeh2...xpa..pasai hati aku let me handle by myself..hehe..so arini aku nak crita pasai satu peristiwa yang membuatkan aku dah x penah ponteng mengaji quran kat taman sebelah..(sebelah ka???) dan x penah p lambat...


masa zaman mOda2 dulu dalam kul 6 lebey2 tu aku mesti kena p mengaji quran..kenapa aku p lambat sngt padahai dah la p kayuh basikal, agak la jaoh, dan kena lalu kat kawasan hutan skit...hal ini kerana aku merupakan pelajar yang digemari ramai sbb aku baca lancaq, so kalo aku p lambat pun mak teh (yg ajaq aku ngaji tu) tu mesti pngl aku p baca dulu..soo mmng aku cepat pun..habeh ja aku msti singgah kedai berdekatan nak beli sekeping dua jajan dan jalan2 kat kedai plastik (aku pngl kedai plastik sbb bnyk jual barang2 berasaskan plastik)...time tu kedai plastik tu kira heaven gila arrr sbb ada jual menda knk2 ribena mcm aku nie suka, ada jam sailormoon, monopoly dan mcm2 la..(time aku dulu mana nak dpt PS3, Wii ka dengan sngnya)


pastu sbb aku p lmbat aku xyah dok lama2 kat kedai tu...so dah nak dekat maghrib baru aku kayoh basikal balik umah....ampa tao dak..kadang2 aku ponteng mengaji sbb aku malas nak kayoh basikal sampai sana..nnti aku kayoh basikal half way, berenti kat bus stop tunggu dua 3 minit pastu kayuh basikal balik...agak banyak kali la aku buat..(okeh skrang dah rasa besalah gila..huhu) sori mak ayah, mak teh pak teh..


tapi..nak dijadikan cerita...
satu hari aku kayuh basikal mcm besa dengan niat nak ponteng mengaji lagi..tapi baru ja nak berenti kat bus stop tu nmpak bapak aku lalu ngan moto, sooo aku terpaksa la terus p mengaji...dan hari tu plak org ramai gila mai mengaji siap ada yg bwk pulut kuning sbb ada org dah khatam quran..soo mmng lmbat la balik kan..dlm tujuh lebih tu dah nak gelap dah aku pun kayuh basikal mini aku dengan lemah gemalai nya (ok tipu..aku nek basikal mcm gengster..haha) dan bila lalu kat hutan tu aku masih buat besa..


tetiba.....
aku dengaq mcm ada org belari.......sekali aku pusing belakang sorang apek gila tengah kejaq aku yg ntah keluaq dari hutan tu kot..apa lagi..aku yg pakai baju kurung ni, selak kain (jgn nak byng lebey2..aku knk2 g time tu) kayuh basikal selaju mungkin sambil dok tngk belakang..aku dah kecut perot wei....mmng laju kot apek tu lari....nak jerit pun x sempat wei punya bz kayoh beskal..huhu...dah nak sampai umah aku lalu kat surau...pastu ramai la org kat surau tu sbb baru abeh smyanag maghrib..pastu aku cuba lagi tngk belakang apek tu dah xdak..tapi aku tetap pecut sampai kerumah...ketuk pintu mcm org gila pastu mak aku tanya kenapa...dan aku ckp aku kena kejaq ngn apek gila...


lepaih pada tuh, mmng aku x penah p lambat..kalo terlambat p mesti balik terus lepaih tu..xdak dah nak hanging out kat kedai plastik..huhu..dan hutan tu skrang dah jadik tempat maen bola..


maka sbb tuuuuuuu lah...huhu..mmng menjadi pengajaran la wei...yg laen sila amik iktibar..jgn jadik mcm saya Dolu2...


okeh..till then..
semoga mendapat pengajaran..




(ayat utk hari ni: kura2 dalam sudu, jgn pura2 tahu..)

8 luahan perasaan =):

Wan Zulqhairi said... Reply To This Comment

Kamu dulu ketua kelas mengaji ka???

lini hasnan said... Reply To This Comment

:)

nyonya penang said... Reply To This Comment

cik Q: tidak2...sy pelajar biasa yg pendiam tetapi kuat bermain..

cik lilin: =)

Nadia Adnan said... Reply To This Comment

haha

b!Ntang said... Reply To This Comment

best woo ponteng.. hahaa :))

nyonya penang said... Reply To This Comment

cik puan: haha back..

cik bintang: haaa best kan..

megi said... Reply To This Comment

ohohoo..2 3 minit yee...

nyonya penang said... Reply To This Comment

hehe..kenapa? kena lama skit ka?